”Fuldstændig ansvarsløse prioriteringer over hele linjen”

Sådan lød det fra Randers første byrådsmedlem fra Enhedslisten, Frida Valbjørn, da Randers byråd offentliggjorde budgetforhandlingerne for 2019 – 2022. Valbjørn og to andre byrådsmedlemmer var dog ikke med til forhandlingerne, fordi borgmesteren i kommunen udelukkede dem.

Af Marcus Geleff

I Randers Kommune har man efter budgetforhandlingerne besluttet at effektivisere 0,5 procent på flere af de sociale områder, såsom skolerne. Man har valgt at smide penge i veje, mursten og en ny bro, og dette er byrådsmedlem Frida Valbjørn langtfra tilfreds med.

”Vi har et økonomisk efterslæb på de sociale områder, så for at redde Randers’ økonomi må vi gå ind og hjælpe de områder med at komme op og stå igen,” siger Valbjørn

Ifølge Valbjørn kan man ikke spare mere på ældre, skoler og handicapområdet. Hun mener tværtimod at der burde bruges flere penge på kommunens efterslæb. Valbjørn og de to andre byrådsmedlemmer har sammen udarbejdet et budget, som modforslag til borgmesterens. Her har de blandt andet foreslået at sætte kommuneskatten op. Det ville betyde at Randers Kommune ville ligge på top ti over Danmarks højeste kommuneskatter.

En borgerlig budgetplan?

Kritikken mod den socialdemokratisk borgmester i Randers, Torben Hansen, går blandt andet på at budgetplanen er for borgerlig, og at de socialdemokratiske værdier langtfra skinner igennem. Men er budgetplanen helt blottet for sociale værdier?

Det er rigtigt at der skal bruges en del penge på infrastrukturen, altså veje og broer, men finansieringen af dette kommer hovedsageligt fra dækningsafgiften, en særlig skat på erhvervsejendomme, i Randers. Byrådet havde ellers sænket denne afgift for at gøre det nemmere for erhvervsdrivende i kommunen, men ikke længere. Dermed er det hovedsageligt den private sektor, der finansierer den nye infrastruktur.

I budgetplanen finder man også en række andre tiltag, såsom to nye daginstitutioner, ny idrætshal, tilbud for autister, flere ansatte til at tage sig af underretningerne af børn og gratis psykologhjælp til unge. Altså en del tilbud man godt kunne forbinde med en socialdemokratisk politik.

”Jeg kan godt tilslutte mig flere af de tiltag, men det er useriøse små summer penge, der bliver brugt på ellers vigtige tiltag,” siger Frida.

Valbjørn, og de to andre byrådsmedlemmer, har sendt deres forslag til et nyt budget til forvaltningen, og venter nu et svar og håber på et flertal.

Hverken borgmesteren, eller resten af ledelsen i byrådet har ønsket at kommentere sagen.

 

 

Frida Valbjørn forsvarer sin hårde kritik mod Randers byråd og borgmesteren Torben Hansen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *